Les relíquies de sant Fortià de Torelló

Sant Fortià és el copatró de Torelló, juntament amb el titular de la parròquia sant Feliu. La tradició indica que les relíquies que rebien devoció en aquesta població osonenca eren les restes d’un dels nens de Betlem, els anomenats Innocents, que segons l’evangeli de Mateu van ser morts per ordre d’Herodes.

L’historiador Fortià Solà escrivia que van arribar a la població osonencs “per ministeri dels croats torellonencs, els quals el 1290 van a la conquesta de Terra Santa, formant part de l’expedició que hi mena l’armada catalana comandada per l’almirall Bernat de Sarrià” i assenyala que “caporal de la colla torellonencs és un tal Arnau del Colomer (1)” que es distingia per la seva valentia i que fou reconeguda i va rebre com a premi, el 8 d’abril de 1291, diverses relíquies del bisbe de Tolemaida i patriarca de Jerusalem, Nicolau d’Hanaps, de l’orde dels dominics. Entre aquestes relíquies es trobaven les de sant Fortià que van ser traslladades , per Arnau de Colomer, a Torelló el 6 de desembre de 1298. El mateix Solà explicava que “i tal com és costum en actes d’aquesta guisa, la parròquia surt a rebre-la en processó en un lloc tan adient com és la font del Raig, que brolla al peu del camí de Vic, a la mateixa envista de la vila (2)”.

Aquest fet, que diversos autors han intentat autentificar, en temps posteriors s’embolcalla en llegenda. Es pren com a referència el mateix lloc que marca la història, la font del Raig, com a punt d’arribada de les relíquies de sant Fortià a Torelló però es va atribuir el seu transport a un colom. Anna Pous relatava com “la llegenda diu que un pagès, tot pujant cap a Rocaprevera va veure un colom aturat a la branca d’un arbre i portava una cosa al bec. El colom volava per sobre la font del Raig” i en voler-lo caçar amb una sageta queda cec quan “la campana de Rocaprevera va començar a tocar tota sola i tots els vilatans van pujar a veure què hi passava”. Allà, van observar com “al capçal de la font hi havia un arqueta i unes petjades deixades pel colom (3). L’arqueta contenia unes restes que un escrit atribuïa al cos incinerat de sant Fortià, un dels nens màrtirs assassinats per Herodes.

L’arqueta  és de plata. A l’interior hi havia una caixeta de fusta de cedre que va desaparèixer aa l’inici de la Guerra Civil. Les mides són, de 40 cm de llarg, , 20 cm d’ample i 24 cm d’alçada. Fortià Solà (4) la descrivia d’aquesta manera: “[...] té la disposició rectangular; el cobertor i la tapa superior és constituït per set peces o cares distintes, i es tanca per davant amb pany i clau. La de decoració de l’arqueta, que segueix totes les cares, llevat de la posterior, és sempre a base d’un mateix motiu o dibuix repicat que imita uns ramatges sortits d’un relligat o pitxer capriciós posat en forma invertida, i proveïts d’elementals foliacions de forma purament decorativa”. Uns elements molt especial són els quatre peus semiesfèrics “en cadascun dels quals hi ha en relleu un peu de colom”.

La tradició sosté que aquesta no és la primera arqueta, la que suposadament va dur el colom al bec, sinó que es tracta d’un donatiu fet per la senyora Dalmiata de Vallterra com agraïment per una curació obtinguda gràcies a sant Fortià; només se sap que aquesta dama va fer testament l’any 1433 (5).

Advocat per demanar la pluja i per contenir les tempestes
Ben aviat, sant Fortià i les seves relíquies, van ser objecte de devoció a Torelló. Eren especialment reclamades en casos de sequera i falta d’aigua. Joan Amades ho confirmava: “[...] és gran advocat per fer ploure” i especificava que “quan es desitjava pluja, portaven, en solemne processó, la caixeta que contenia el seu cos fins al riu Ter, i feien de manera que es mullés lleugerament; després d’aquesta cerimònia no trigava a produir-se una gran plujada (6)”. En casos de manca rigorosa d’aigua era conduït en processó als santuaris de Rocaprevera –cal tenir en compte que fins al 1999 les relíquies es trobaven a l’església de Sant Feliu de Torelló-, de la Gleva o de Borgonyà; en altres ocasions era visitat per la Mare de Déu del Bonsuccés que es trobava al convent de la Mercè a Vic; en altres, era el mateix sant qui anava a la ciutat vigatana i, concretament, a la catedral. Fortià Solà donava bon resum d’aquestes anades i vingudes (7). Fins i tot esmentava que el sant, en una veritable polivalència que no el feia caure en contradiccions, també era reclamat en casos dels temporals que poguessin fer malbé la collita (8).

Bibliografia:
1 Solà, Fortià. Història de Torelló. Barcelona: Gráficas Marina, 1948, v. 2, p. 273
2 Solà, Fortià. Història de Torelló... [op. cit.]
3 Pous, Anna. “La Font del Raig: la llegenda de Sant Fortià”, Torelló, setmanari independent de la Vall del Ges. Torelló : Torelló Associació Cultural, núm 1487, 16 de novembre de 2001
4 Solà, Fortià. Història de Torelló... [op. cit.], p. 291
5 Solà, Fortià. Història de Torelló... [op. cit.], p. 290
6 Amades, Joan. Costumari català: el curs de l’any. Barcelona : Salvat, 2001, v. 5, p. 860
7 Solà, Fortià. Història de Torelló... [op. cit.], p. 296 – 303
8 Solà, Fortià. Història de Torelló... [op. cit.],p. 303

Open Dulia Web de Joan Arimany i Juventeny