La mà esquerra de sant Joan Almoiner és a Vic
L’entrada de la Viquipèdia dedicada a sant Joan Almoiner acaba dient “Segons una tradició, la mà esquerra del sant es guardava a la Catedral de Vic”. Aquesta afirmació no és del tot certa ja que l’esmentada mà “encara” es troba al lloc indicat.
Uns goigs dedicats de 1873 al sant ja esmentaven:
“Vostra mà esquerra y rosari
Vich guarda en sa catedral,
deslliureula de tot mal
y de tot succés contrari
siáu escut verdader
del qui os demana socós”(1).
A la catedral de Vic, a l’armari-reliquiari que hi ha a la sagristia major, es conserva la mà esquerra, sense el dit polze, i un enfilall de denes del seu rosari.
La va lliurar el bisbe Cosme de Montserrat, que va presidir la diòcesi vigatana entre 1459 i 1473, i que anteriorment havia estat confessor del papa Calixt III. L’autèntica de la relíquia havia estat firmada pel patriarca de Constantinoble a Roma el 18 de juny de 1456.
El 23 de gener és la festivitat de sant Joan Almoiner. Amb aquest nom es coneix Joan V d’Alexandria (segona meitat del s. V, Amathus, Xipre – 619, Xipreva ser patriarca d’aquesta ciutat. Successor del patriarca Teodor, va ser nomenat per l’emperador Focas l’any 609. La seva generositat i la pràctica de la caritat amb els més necessitats li van proporcionar el sobrenom d’almoiner. La seva intervenció en la reforma de pesos i mesures, en benefici dels més propis, li va permetre lluitar contra la corrupció. L’any 616, quan els perses van atacar Alexandria, es va refugiar a Xipre on va morir tres anys després.
Nota:
1 Goigs de Sant Joan Almoiner, patriarca de Alexandria. Barcelona: Estampa de Frederich Martí i Cantó, 1873