La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Beat Maurici Proeta, patró dels antics tintorers

Maurici Proeta (s. XVI, Castelló d’Empúries - 1546, Palma de Mallorca) era fill de família de tintorers que va néixer al carrer de Sant Marc de Castelló d’Empúries.

Ingressà en el convent agustinià de Santa Magdalena de Castelló d’Empúries, on va vestir l’hàbit i on va professar. Estudià a Barcelona i Lleida, i es va doctorar en teologia a Tolosa de Llenguadoc.

Després de ser ordenat sacerdot, es va dedicar a la predicació per diverses localitats de Catalunya. Posteriorment, exercí de missioner com a frare agustí als territoris nord-africans de Tunis i Alger, dedicat a la conversió d’infidels.

En el viatge de retorn a Catalunya, va fer parada a terres de Mallorca on emmalaltí i morí a l’antic convent agustinià de Santa Maria d’Ítria.

Se’l presenta amb l’hàbit agustinià, de color negre, amb mànigues amples, cinturó de cuiro que penja per la banda dreta, amb esclavina i caputxa del mateix color. A una mà porta un crucifix i, a l’altra, un llibre. També se’l sol representar, en tant que patró dels tintorers, fent aquest ofici.

La seva festa és el 20 de febrer. Tot i que no ha estat canonitzat oficialment però sí beatificat, era tingut per sant i així l’esmenta alguna biografia eclesiàstica del segle XIX. Els tintorers de Barcelona el tenien per patró per un miracle que s’explicava de quan era jove i havia aconseguit peces de cada color després de barrejar els tints de diferents coloracions.

 

Font: Diccionari de sants històrics catalans. Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2011, p. 77

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?