La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès

Segons la tradició més arrelada a Vilafranca del Penedès, manllevada de la vida d’un màrtir romà homònim, Fèlix (Segona meitat segle III, Roma – † 302, Roma)era un prevere que va viure durant les persecucions dels emperadors Dioclecià i Maximinià que, pel fet de ser cristià, fou decapitat juntament amb Adaucte, un altre seguidor de la fe de Crist.

De fet, però, les relíquies vilafranquines són les restes sorgides del cementiri de Calepodio de la via Aurèlia Antica de Roma sense que se’n tingui coneixement de cap episodi biogràfic.

La festa se celebra el 30 d’agost; data que fou assignada pel vicari general de Barcelona Josep Romaguera per coincidir amb la diada del sant Fèlix, prevere romà, del qual va prendre la semblança. L’any 1776 va ser declarat copatró de la ciutat. Se l’invocava, especialment, per fer ploure.

Les relíquies de sant Fèlix van ser rebudes l’11 de setembre de 1700 i acollides amb diversos dies de festa i guardades a la cripta de la basílica de Santa Maria. Aquestes celebracions es van perpetuar, any rere any, el 30 d’agost i a finals del segle XVIII ja feien ombra a la Festa major, celebrada tradicionalment el 15 d’agost, i la van acabar desplaçant als dies al voltant de la diada del sant. 

La festa ofereix, cada any, un compendi d’elements tradicionals catalans, i reuneix elements festius de diversa tipologia: bestiari, gegants, balls i danses tradicionals, etc. És plaça castellera per excel·lència. La presència de la imatge de sant Fèlix té una funció principal. Guardada a casa del l’administrador que l’ha acollit a casa seva des de la festa anterior, és conduïda fins a la basílica de Santa Maria des d’on, en una processó intensa i participada, sortirà i tornarà a entrar en un dels moments més àlgids de tota la celebració. És destacable, igualment, la funció del cant dels goigs a Sant Fèlix que formen part essencial de la devoció al sant. L’any 1991 va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional i classificada, el 2010, com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

 

Font: Arimany, Joan. Sants tradicionals catalans. Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2013, p. 61-62