DULIA

Web de Joan Arimany i Juventeny

Formació en línia sobre la figura de Sant Miquel dels Sants

La infància vigatana

 

L’actual patró de la ciutat de Vic és sant Miquel dels Sants. Aquest sacerdot trinitari descalç va néixer al vigatà carrer de sant Hipòlit, que avui porta el seu nom, el 29 de setembre de 1591. De nom secular Miquel Argemir i Mitjà, era fill d’un notari de la ciutat (vegeu Els orígens familiars).

 

Orfe de mare quan només tenia un any de vida, va viure la seva infantesa amb mostres de profunda religiositat i de penitència així com la declarada intenció de fer vida eremítica. La tradició ha recollit diverses mostres de penitència, ocasionalment indicades per  obres arquitectòniques o artístiques, com rebregar-se sobre arços espinosos –templet de Sant Miquel Xic- o el còdol o pedra que es pot veure a a casa natalícia i que li servia de coixí.

 

El càrrec que ocupava el seu pare, segons Ramon Febrer, el devia induir a viure, especialment, les festes i celebracions ciutadanes dedicades als Sants Màrtirs Llucià i Marcià: “[...] no anem a analitzar si Miquel Argemir, a més de les devocions especials que li són reconegudes,  va experimentar embadaliment per l’heroïcitat cristiana d’aquells dos vigatans que van morir a la foguera per confessar la seva fe. El cert és que quan Miquel va despertar a la plana de Vic (1591, la seva vinguda al món es va trobar en un dels millors climes de fervor cap a les venerades cendres dels Sants Màrtirs Llucià i Marcià [...], la festa principal dels quals, el 26 d’octubre, havia estat declarada de precepte feia uns 145 anys”. Febrer afegia que “la família Argemir va mostrar categoria d’il·lustre, en llenguatge espiritual i ciutadà (...) El seu pare era notari públic i va arribar a ser conseller en cap; la seva mare era filla d’un laboriós i honrat paraire. Donada la influència que els gremis i el municipi exercien sobre la vida de la ciutat, la família Argemir entrava per ambdues línies dins l’esfera de major autenticitat vigatana”. I concloïa que: “Sens dubte la família Argemir se sentiria identificada a aquesta Festa principal. I el petit Miquel iniciaria les seves primeres passes en el camí de perfecció, assistint als oficis solemnes, entre aires de pregària i olor a encens, que eren un càntic a la virtut i a la fe”.

 

Miquel Argemir va iniciar els estudis de gramàtica als Estudis Generals de Vic  quan tenia deu anys i, l’any següent, va fer els de càtedra major, coincidint amb la mort del seu pare.

 

Qüestió a tenir en compte: Perquè s’esmenten els Sants Màrtirs, Llucià i Marcià?

 

Nota: Febrer, Ramon. “Aquella fiesta principal que vivió la familia Argemir”, Revista Vich, 1957 [s.p.]