La santa Fímbria de l’Aleixar

 

Segons el Diccionari català-valencià-balear fímbria és: “La vora més baixa d'un vestit”. Aquesta paraula tan poc utilitzada és ben coneguda al municipi de l’Aleixar (Baix Camp). En la seva església parroquial dedicada a sant Martí, en una capella barroca amb un distingit cambril restaurada fa pocs anys s’hi tenia amb gran honor una preuada relíquia que tothom coneixia amb el nom de santa Fímbria.

 

Fina Anglès i Joan Miquel resolien l’enigma: “Es tracta, doncs, del fragment d'una túnica, i segons la tradició de la de N. S. Jesucrist, que fou portada per un soldat de les croades de Terra Santa que caigué malalt a L'Aleixar i prometé que, en cas de guarir-se, deixaria tan preuat tresor a la vila. Ocorregué el fet, i per a custodiar-la els aleixarencs es procuraren una relíquia” (1).

 

Com la gran majoria de relíquies cristològiques reverenciades a Catalunya, el seu origen s’atribuïa medieval. Les primeres referències documentals, però, no són més antigues de 1730. Aleshores, a les actes del Consell figurava un acord: “[...] donar les gràcies a la relíquia “per haver-nos aliviat de la aigua. Lo sentir de la Junta és de que es fassi festa ab cantòria y cobla y que sia lo diumenge” (2). En el Llibre de Comptes de l'Orgue Parroquial, hi conta que entre les obligacions exigides a l'organista el 1737, aquest havia de tocar l'orgue per la Festivitat de la Santa Fimbria; posteriorment, el reliquiari que havia contenir la preuada tela es va fer el 1786 amb aportacions de joies i metalls preciosos de les famílies d’Aixelar (3).

 

Durant el segle XVIII, la santa Fímbria va esdevenir l'element sacre imprescindible ens casos de sequera, amb novenari, sermó i posteriorment processó de rogatives. Aquestes actuacions van continuar fins a finals del segle XIX (4).

 

Per la primavera se segueix celebrant la Festa major de la Santíssima Trinitat i de la Santa Fímbria, amb benedicció de l'aigua.

 

Notes:

1 Anglès, Fina; Miquel, Joan. Guia de l’Aleixar. Tarragona: Diputació Provincial de Tarragona, 1985, p. 69-71

2 “Església Parroquial de Sant Martí Bisbe” [en línia] Ajuntament d’Aleixar [Consulta: 27 de desembre de 2019] Disponible a: http://www.aleixar.altanet.org/el-poble-el-municipi/edificis-religiosos/esglesia-parroquial-de-sant-marti-bisbe

3 Anglès, Fina; Miquel, Joan. Guia de l’Aleixar... [op. cit.], p. 73

4 “Església Parroquial de Sant Martí Bisbe” [op. cit.]