Les ‘mides’ de la Mare de Déu de Montserrat

 

La diversitat de records que els feligresos podien adquirir als santuaris i ermites, per endur-se un bocí d’aquell lloc especial, no era tant gran com a l’actualitat. Entre els objectes que, antigament, es podien trobar en aquests centres religiosos eren unes cintes, anomenades mides o mesures

 

Les mides eren cintes que reproduïen la llargada de de la imatge venerada, des la base dins al cap, o d’alguna de les seves parts, com la circumferència de la cintura o altra mesura que es pogués determinar. Se’n conserven d’una bona quantitat de santuaris i ermites i no es limitaven a figures marianes; n’hi havia, per exemple, del Santcrist de Balaguer o de sant Magí de Brufaganya.

 

Per suposat, hi havia ‘mides’ de la Mare de Déu de Montserrat. Aquí se’n reprodueixen dos exemples del mateix color:

 

La primera diu:

Medida de la cintura de Ntra. Sra. de Montserrat y de su hijo

 

La cinta fa 113 cm però el text està envoltat d’un rectangle que indica la distància precisa: 54 cm.

 

Mida del cap de Nostra Senyora Maria Santíssima de Montserrat

 

Aquesta segona, conté impresa la referència, sense estar envoltada per cap rectangle. De llargada fa 66 cm.

 

Els teixits, en forma de tira estreta o ocasionalment un simple cordill, suposaven una forma ben abstracte de traslladar la influència de la figura religiosa a llar o fins a la persona necessitada d’auxili. N’ha de documentades al segle XVI i, segons fossin les propietats atribuïdes a la imatge original, es col·locaven sobre el cos de la persona la fos per tenir un bon part o per mitigar el mal de cap.