Sant Cebrià, arquebisbe  de Tarragona

 

Els calendaris actuals situen en la data d’avui la festivitat de sant Cebrià, arquebisbe de Tarragona. No és un cas tan conegut com el de sant Fruitós o el de sant Pròsper, però el record de la seva santedat encara perdura a l’arxidiòcesi tarragonina.

 

Tot i que es desconeix el lloc del seu, Antoni Vicent Domènec el suposava català i, fins i tot, de la mateixa capital de la metròpoli. Sembla que va assumir el càrrec d’arquebisbe l’any 668 i va ocupar-lo una vintena d’anys. Es coneix la seva participació indirecta als concilis de Toledo celebrats entre els anys 683 i 688 als quals va enviar delegacions.

 

La seva festa se celebrava, antigament, el 24 d’abril. No consta al Martirologi romà. La seva fama de santedat va comportar que en època de l’arquebisbe Rodrigo Tello (1288-1308) es construís un sepulcre de marbre rere l’altar major amb la inscripció “Aquí descansa en pau l'home santíssim Cebrià, bisbe primat de la seu de la ciutat de Tarragona, dipositat en aquest túmul l'octau de les calendes de maig”.