Relíquies de sant Francesc Coll

 

Francesc Coll i Guitart (18 de maig de 1812, Gombrèn - † 2 d’abril de 1875, Vic) va ser el menor de deu germans. Abans de complir quatre anys va quedar orfe de pare. L’any 1823 va iniciar els estudis d’humanitats i filosofia al Seminari de Vic mentre residia a la masia de Puigseslloses del terme municipal de Folgueroles. Posteriorment, va continuar la seva formació en llatí i gramàtica. L’any 1830 va ingressar a l’orde dominicà professant al convent de l’Anunciació de Girona, on va adquirir coneixements de teologia.

 

A causa de la desamortització va abandonar la vida conventual quna havia assolit el diaconat. Retirat a Gombrèn i a Vic, amb la condició d’exclaustrat, va rebre llicència per rebre el sacerdoci  i va esdevenir prevere a Solsona l’any següent. L’any 1839 va anar de vicari de la parròquia d’Artés i, posteriorment, a Moià. En aquesta època va iniciar una intensa tasca missionera amb el grup format al voltant de la figura d’Antoni M. Claret. El 1844, va rebre el títol de missioner apostòlic recorrent poblacions de diverses comarques predicant en missions, novenaris i quaresmes durant 10 anys.

 

En el nombrosos viatges per terres catalanes es va conscienciar de la necessitats formatives de la població, especialment de les dones. El 15 d’agost de 1856 va fundar la Congregació de Germanes Dominiques de l’Anunciata per afavorir la formació de les nenes de famílies més necessitades, la vida missionera i l’atenció de malalts.

 

Va dirigir la congregació fins que la salut li va permetre i la va dotar d’una regla per la qual quedava definit el seu funcionament; a la seva mort, ja hi havia 50 cases fundades.

 

L’any 1869, mentre predicava, va patir un atac d’apoplexia produïda per una accident vascular cerebral. Aquesta afectació va produir-li una progressiva i ràpida ceguesa, una afectació de les facultats mentals i, finalment la mort.

 

La seva festa se celebra el 19 de maig. El Martirologi romà, però, indica la data del 2 d’abril, en commemoració del dia de la seva mort. El papa Joan Pau II el reconèixer com a beat el 29 d’abril de 1979, essent la primera beatificació del pontífex, i Benet XVI el va reconèixer com a sant l’11 d’octubre de 2009.

 

Com a fundador, és considerat patró de la Congregació de les Dominiques de l’Anunciata.

Gombrèn. Església de Sant Pere amb pela baptismal i relíquia

Sepulcre a Vic

Canonització l'11 d'octubre de 2009 a Sant Pere del Vaticà