Sant Francesc Gil de Frederic

 

Francesc Gil de Frederic i Sans (1702, Tortosa - † 1746, Tonquín, Vietnam) va ingressar, el 1717, a l’orde dominicà i professà, l’any següent, al convent de Santa Caterina de Barcelona. A aquesta ciutat i a Oriola adquirí estudis superiors i exercí de professor. Ingressà a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

 

L’any 1727 és ordenat sacerdot al convent dominicà de Tremp. Poc després es féu missioner i esdevingué secretari del prior provincial a Manila (Filipines) a Pangasinán. El 1737 es va traslladar a Tonquín (Vietnam) on fou empresonat.  Després de vuit anys de captiveri és decapitat juntament amb el frare Mateo Alonso de Leciniana.

 

L’autor Llorenç Galmés afirma que Francesc Gil “aprofità els set anys de captiveri per aprofundir en la paraula de Déu i en l’estudi de l’idioma i del pensament xinès i aconseguí d’ésser-ne un expert, fins al punt que els gentils acudien a ell demanant orientació i consell”.

 

El papa Pius X el va beatificar el 20 de maig de 1906 i fou canonitzat el 19 de juny de 1988 per Joan Pau II juntament amb d’altres missioners martiritzats a terres del llunyà Orient. És copatró de Tortosa; el tenen per patró els missioners i els comerciants d’aquesta ciutat. Es demana la seva intercessió contra les febres palúdiques (terçanes i quartanes) que produeix la malària.