Relíquies de sant Josep Manyanet

 

Medalla i targetes amb relíquia de Josep Manyanet com a Servent de Déu, com a Beat i com a Sant.

 

Josep Manyanet i Vives va néixer al carrer Peresall de Tremp (7 de gener de 1833) en una humil família pagesa. Era el menor de nou fills dels quals només en van sobreviure cinc. La mort del seu pare i del seu germà gran va afectar greument l’economia familiar. Li va caldre compaginar la seva formació amb diferents oficis. Entre 1845 i 1850 va estudiar a l’Escola Pia de Barbastre i els estudis eclesiàstics al seminari de Lleida i de la Seu d’Urgell.

 

L’any 1859 va ser ordenar sacerdot i durant 12 anys va estar al servei del bisbe Josep Caixal i Estradé i va exercir diverses tasques administratives a la diòcesi d’Urgell. El 19 de març de 1864 va fundar a Tremp la congregació de Fills de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep i, deu anys després a Talarn, la congregació Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret per a promoure la formació cristiana de la família mitjançant l’ensenyament d’infants i joves.

 

L’any 1874 es va traslladar a Barcelona, a l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar (Barcelona) on va exercir d’educador i des d’on es va dedicar a l’expansió dels dos instituts religiosos que havia fundat amb l’obertura  d’escoles a diverses poblacions del país.

 

En aquesta època va escriure diversos llibres de contingut religiós i pedagògic entre els quals destaquen el seu ideari espiritual La Escuela de Nazaret y Casa de la Sagrada Familia, editat a Barcelona el 1895, i Preciosa joya de familia i Trisagio y Loores a la Sagrada Familia, ambdós de 1899. En aquest mateix any va fundar la revista La Sagrada Familia.

 

L’especial devoció que sentia per la Sagrada Família de Jesús el va dur a realitzar diverses iniciatives de difusió d’aquesta advocació entre les quals es troba la inspiració de la construcció de la basílica barcelonina projectada per Antoni Gaudí.

 

Diferents operacions quirúrgiques li van afectar la seva salut en els darrers anys de la seva vida i va morir el 17 de desembre de 1901 a Barcelona.

 

La seva festa se celebra el 16 de desembre tot i que el Martirologi romà li assigna l’endemà, data de la seva mort. El papa Joan Pau II el va beatificar el 25 de novembre de 1984 i el va canonitzar el 16 de maig de 2004.