Relíquies de sant Sant Pere Claver

 

Pere Claver i Sobocano (25 de juny de 1580, Verdú - † 8 de setembre de 1654, Cartagena (Colòmbia) va néixer a terres urgellenques. Orfe de pare de molt jove, va rebre la tonsura pel bisbe de Vic, Pere Jaime, el 1595. Entre 1596 i 1601 va estudiar a Barcelona, el 1602 va entrar al noviciat de la Companyia de Jesús de Tarragona, i va aprofundir estudis en humanitats, a Girona, filosofia, a Palma de Mallorca, i teologia a Barcelona.

 

L’any 1610 va marxar a terres de Nova Granada (l’actual Colòmbia) per exercir tasques de missioner. Establert, primerament a Bogotà i posteriorment a Cartagena, va acabar els seus estudis i el 1616 es va ordenar sacerdot. Durant prop de quaranta anys es va dedicar a l’auxili i conversió dels esclaus, que arribaven en vaixells, procedents de terres africanes; es diu que en va batejar gairebé tres-cents mil. La defensa dels desfavorits li va comportar algunes confrontacions amb alguns sectors de la societat.

 

La seva festa és el 9 de setembre tot i que a la ciutat colombiana de Cartagena se celebra el dia abans. Pius IX el va beatificar, el 16 de juliol de 1850, i Lleó XIII el va canonitzar el 15 de gener de 1888. És considerat patró de la vila catalana de Verdú, de la República de Colòmbia, dels esclaus, especialment dels afroamericans, i de les missions catòliques a les comunitats de població afroamericana. El concili celebrat a Tarragona el 1727 el va proclamar apòstol de les Índies occidentals. Era invocat en els parts difícils.

 

La seva casa natalícia, a la vila de Verdú, va ser convertida en santuari d’estil eclèctic coronat per un campanar d’espadanya– en el qual es combinen referències romàniques i gòtiques.