Relíquies de sant Ramon 'no nat'

 

El naixement de sant Ramon (~1200, Portell, Sant Ramon - 31 d’agost de 1240, Cardona) va ser conseqüència, segons la tradició, de la intervenció decidida del senyor de Cardona. Amb l’espasa va obrir el ventre de la seva mare quan aquesta ja havia mort; d’aquest fet li prové el sobrenom de no nat ja que no havia estat infantat de forma natural.

 

A l’edat de 21 anys va ingressar en l’orde de la Mercè, fundada de feia poc,. Des d’aquesta, ja ordenat sacerdot, va participar en diverses redempcions d’esclaus. D’aquestes gestes se’n recorden tres de remarcables, una a València i dues a Alger, on va deslliurar de l’esclavatge a una gran quantitat de captius. La tradició també recorda el fet que el mateix sant va estar esclavitzat durant diversos mesos. Aleshores, va patir martiri amb un cadenat que li tancava la boca i li impedia divulgar la fe cristiana. 


Quan feia camí cap a Roma, va morir al castell dels vescomtes de Cardona.

 

La festa se celebra el 31 d’agost. L’any 1620 va rebre la beatificació per Urbà VIII i la canonització, el 1657, d'Alexandre VII.

 

Tot i la versemblança de l’existència de sant Ramon, de la fortalesa de la seva tradició i, especialment, de la incontestable devoció que se li ha mostrat, sembla que es podria tractar d’un de tants sants sorgits de la imaginació popular. Antoni Pladevall afirma que sant Ramon Nonat és un personatge d’historicitat dubtosa” i afegeix que “possiblement es tracta d’un desdoblament de Ramon de Penyafort, que intervingué tan directament a la fundació de l’orde mercedari, a la vida del qual s’haurien afegit notícies de l’actuació d’un antic mercedari de nom Ramon de Blanes.

 

Se’l considera patró de la ciutat de Cardona. Pel seu inusual naixement és patró de les llevadores i, així, també és protector de les embarassades i de les parteres.

 

A El Portell es troba una petita església en el lloc on es considera que es trobava l’edifici on va néixer sant Ramon. El temple més destacat, vinculat al sant, és el santuari mercedari de Sant Ramon, al municipi de Sant Ramon (Segarra). Per la seva magnificència i la seva sobredimensió respecte el seu entorn és conegut com l’Escorial de la Segarra. Enllestit durant el primer quart del segle XVIII, presenta una magnífica portalada d’estil barroc. L’església, d’una sola nau, conté un retaule barroc reformat després de la Guerra Civil permet l’accés al cambril on són venerades les relíquies de sant Ramon. Es guarda una magnífica col·lecció d’exvots, especialment retaulons pintats, lliurats  en agraïment per als favors rebuts del sant des del segle XVII.  A Cardona en el recinte del castell també trobem la capella de Sant Ramon Nonat.